12:51 Bakıda sexdəki yanğında ölənlər arasında Gürcüstan vətəndaşı da var  ||     16:12 Yeniyetmənin intihar səbəbi dəhşətə gətirir - İcazəsiz...  ||     16:11 Aktrisa Aysel LÜKS avtomobilində - FOTO  ||     16:09 Hər gün istifadə etdiyimiz şirin zəhər: ÜST xərçəngə səbəb olduğunu elan etdi  ||     16:08 Bakı metrosunda halı pisləşən sərnişin vəfat etdi  ||     16:07 Məşhur müğənninin adı QARA SİYAHIYA salındı - SƏBƏB...  ||     16:06 Alyaskada 7,4 ballıq zəlzələ: Sunami xəbərdarlığı edildi  ||     10:14 Separatçılar Azərbaycanın hava məkanında sərnişin təyyarələrinə qarşı radiomaneələr tətbiq ediblər - RƏSMİ  ||     20:15 Kargo şirkətlərinə qarşı böyük haqsızlıq – NAXÇIVAN GÖMRÜYÜNDƏN ŞİKAYƏT  ||     15:57 Prezident generala yeni vəzifə verdi  ||     14:19 CZN Burakın anası həbs olundu  ||     11:53 Hansı ərazilərdə ev tikənlərə “kupça” veriləcək? - VİDEO  ||     11:52 Azərbaycanda müşahidə edilən FAKTİKİ HAVA  ||     12:00 Xəzər dənizində zəlzələ qeydə alınıb  ||     11:58 Azərbaycanda taksi kimi istifadə olunan avtomobillərdə taksometr quraşdırılması məcburi olacaq  ||     17:05 “Bakı Metropoliteni”dən 2 milyonluq TENDER – Eyni şirkətlər yenə də QALİB OLDU – FOTO  ||     17:02 “Raziyə başımla cavabdehəm. 1 həftədir ki, oğlanın evli olduğunu bilib” - Pərvin  ||     17:00 Fəlakətlə üz-üzə qalan Ukraynada son vəziyyət necədir? - VİDEO  ||     16:59 Daha bir məktəbdə rüşvət qalmaqalı: “Yazığın heç kimlə işi olmur” - VİDEO  ||     16:57 İcra başçısının sabiq müavini həbs edildi  ||    

Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - FOTO/SİYAHI

Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - FOTO/SİYAHI
4 123
03.06.23
Müxtəlif səbəblərdən zərərli hesab edilən məhsullar var. Ancaq düzgün istifadə və əks göstərişlərin olmaması ilə, onlar nəinki zərər verməyəcək, əksinə orqanizm üçün faydalıdır.
Bu barədə tamınmış həkim Yekaterina Serebrennikova danışıb.

Qəhvə
Qəhvə bəzi insanlara, xüsusən də ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün ziyanlıdır.
“Ancaq ağıllı şəkildə istehlak edildikdə, bu içki konsentrasiyanı artırır, immunitet sisteminə faydalı təsir göstərir. Antioksidantların zəngin tərkibinə görə, qəhvə immunitet sisteminə viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir, xərçəng və ya diabet kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır”, - deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, qəhvənin tərkibində B1, B2, E və PP vitaminləri var. Tərkibindəki dəmir, kalsium və maqnezium, fosfor, kalium və natrium ilə də mineral kompleks təmsil olunur. Kofein sinir sistemini stimullaşdırır - bu yaddaşı, yaradıcı və assosiativ düşüncəni, konsentrasiyanı yaxşılaşdırır. Qəhvə həm də orqanizmdə metabolik prosesləri sürətləndirir, arıqlamağa səbəb olur.
Serebrennikovanın fikrincə, əgər həkimdən birbaşa əks göstəriş yoxdursa, o zaman səhər saatlarında bir və ya iki fincan qəhvə mütləq gümrahlıq və yaxşı əhvali-ruhiyyə ilə təmin edəcək.

Yağ
Doymuş yağ turşularının yüksək qəbulu qanda xolesterinin səviyyəsini artırır və 2-ci tip diabet, piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorudur.
Ancaq doymuş yağ turşuları bədənin termorequlyasiyasında iştirak edir və daxili orqanların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Kərə yağı həm də uşağın gündəlik qida rasionunun vacib hissəsi olan A vitamini mənbəyidir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, böyüklər və uşaqlar üçün doymuş yağ turşularının qəbulu gündəlik kalori qəbulunun 10%-dən çox olmamalıdır.

Zülal
Ətin həddindən artıq istehlakı bədəndə işlənməmiş maddələrin yığılmasına səbəb olur. Bu isə bədəndə xroniki sistemli iltihabın saxlanmasına səbəb olur.
Ancaq bitki və heyvan mənşəli zülallar hər yaşda və kifayət qədər miqdarda hər kəs üçün lazımdır. Bu səbəbdən mütəxəssis yaş ötdükcə zülallı qidaları yeməyə yanaşmanı dəyişdirməyi, daha asan həzm olunan protein mənbəyi kimi ağ ətə, balıqlara keçməyi tövsiyə edir.

Kəsmik
Serebrennikova, həmçinin süd məhsulları və pendirlərdən sui-istifadədən imtina etməyi məsləhət görür - onlarda yüksək miqdarda doymuş yağ var.
Bu səbəbdən yağsız və ya az yağlı süd məhsulları istehlak etmək daha yaxşıdır.
Ancaq ekspert onların da tez-tez istifadəsinin çəki artımına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
“Məsələ burasındadır ki, azyağlı süd məhsulları yüksəkyağlı məhsullardan dad baxımından daha aşağıdır, buna görə istehsalçılar onları şirinləşdirməyə çalışırlar. Bu isə pəhrizdə sadə karbohidratların, əlavə kalorilərin gizli şəkildə artmasına və kökəlməyə səbəb olur”, - deyə ekspert əmin edir.
Mütəxəssis bununla belə, müəyyən miqdarda kəsmik və digər süd məhsullarının zülal və kalsium mənbəyi olacağını vurğulayıb.

Mənbə: Praym
Digər Xəbərlər: